İşitme Testleri

  • Home |
  • İşitme Testleri
  • Ağustos 28, 2023
  • İşitme Cihazı Değerlendirme ve Ölçümü
    -Saf Ses Odyometrisi
  • İşitme Cihazı Tamir ve Bakım
  • Kalıp ve Montaj
  • İşitme Cihazı Pili ve Aksesuarları
  • Kulak Tıkaçları

İŞİTME TESTLERİ ÇEŞİTLERİ

İşitme kaybınızın olduğunu veya işitme duyunuzun azaldığını düşünüyorsanız mutlaka işitme testlerini yaptırmalısınız. Peki İşitme kaybı yaşadığınızı nasıl anlayabilirsiniz? İletişim kurmakta sıkıntı yaşıyor ve sürekli karşınızdaki kişinin söylediklerini tekrar etmesini istiyorsanız, konuşmaları anlamakta güçlük çekiyor ve televizyonun sesini çok açıyorsanız sürekli etrafınızdakiler tarafından uyarıldığınızı hissediyorsanız mutlaka işitme testlerini yaptırmalısınız. İşitmenizi ölçmek için birçok farklı test yapılmaktadır. Bu testler şunlardır; saf ses odyometrisi, konuşma odyometrisi, timpanometri, akustik refleks (stapes refleksi) testi, otoakustik emisyon (OAE), rinne testi ve weber testleridir. Genel   olarak en çok uygulanan test saf ses odyometri testidir. Saf ses odyometri testini işitme kaybı yaşayan kişilerin düzenli olarak her yıl mutlaka yaptırmaları gerekmektedir.

İŞİTME TESTLERİ NASIL YAPILIR?

Saf ses odyometrisi: Test yapılacak kişi ses yalıtımı bulunan kabinin içerisine alınarak özel bir kulaklık takılır ve ses duyunca butona basması istenir. Böylece kişinin her iki kulağının da duyduğu minimum ses frekansları belirlenir.

Konuşma odyometrisi: Kişiye bu sefer bir mikrofon verilir ve 25 adet tek heceli kelimeleri tekrar etmesi istenir. Doğru verdiği cevaplar sayılır ve 4 ile çarpılır. Böylece kişinin konuşmayı ayırt etme skoru bulunur.

Timpanometri: Dış kulak kanalına yerleştirilen prob yardımıyla orta kulaktaki basıncın değerlendirilip grafik haline getirlimesiyle oluşturulan testtir.

Akustik refleks (stapes refleksi) testi: Elektroakustik immitansmetre yardımıyla iletilen şiddetli sesin stapes kasındaki tepkilerin ölçülmesi ile odyograma kaydedilen bir testtir.

Otoakustik emisyon: Hastanın kulağına takılan mikrofon yardımı ile kulak içindeki kokleada bulunan tüylü hücrelerde üretilen düşük şiddetli akustik sinyallerin ölçülmesi ile yapılır.

Rinne testi: Kişide yaşanan işitme kaybının hava yolundan mı kemik yolundan mı kaynaklı olduğunu ayırt etmek için yapılan bu testte, diyapozon hastanın kulak arkasına yerleştirilir ve hastadan titreşim bittiği zaman söylemesi istenir ve daha sonra kulak arkasındaki diyapozon kulaktan bir cm uzakta tutularak aynı işlem yapılır ve rinnenin pozitif mi negatif mi olduğu test edilmiş olur.

Weber testi: Kişinin kulağında sensorinöral tip kayıp olup olmadığını anlamak için yapılan bu test, diyapozon aletinin alın ortasına veya dişlerin üstüne yerleştirilerek yapılır.

İŞİTME TESTİ GAZİOSMANPAŞA

İşitme kaybı yaşadığını düşünen kişilerin hastanelerde veya işitme cihazları satış ve uygulama merkezlerinde, alanında uzman kişilerce işitme testi yapılması gerekmektedir. İstanbul’ un Gaziosmanpaşa ilçesinde seslem işitme cihazları olarak detaylı işitme taraması yaparak hastalarımızın kulağına uygun dereceli ve ses kalitesi yüksek olan cihazların uyarlamasını yapmaktayız. Gaziosmanpaşa Seslem işitme ailesi profesyonel işitme uzmanlarıyla hastalara detaylı bilgi vererek işitme cihazı kullanımından sonra teknik servis desteğiyle %100 Hasta memnuniyeti üzerine çalışmaktadır. En iyi işitme cihazı markalarını bulundurduğu için farklı modelleri deneme imkânınız olur. İşitme testinize en uygun cihazı belirlemek için işitme uzmanlarımız danışın. İşitmeden ziyade algılamaya yönelik cihazlar deneyin işitme skorlarınızı yükseltin demans ve unutkanlığın önüne geçin. Sesinize cevabınıza insanların ihtiyacı var.

İŞİTME TESTİ NE KADAR SÜRER?

İşitme testleri, ses geçirmeyen özelliğe sahip ve işitme testi için özel olarak yapılan odalar bulunduran tüm hastanelerde ve işitme cihazı merkezlerinde yapılabilmektedir. Test süresince hastaya özel kulaklık takılır. Her iki kulağa da yapılmak üzere sırayla farklı frekanslarda uyaranlar gönderilir. Hastadan sesi duydukça butona basması istenir. Daha sonrasında konuşma odyometrisi yapılarak hastadan 25 tane kelimeyi tekrar etmesi istenir. Hastanın skorları hesaplanarak odyogram testine işlenir. Yapılan bu işlem ortalama 10-15 dk kadar sürmektedir. Bebeklerde işitme testi birkaç dk sürmektedir. 48 saatini doldurmuş tüm yenidoğan bebeklere işitme testi yapılabilmektedir. Testin negatif çıkması durumunda 2-3 hafta sonra testin tekrar yapılması gerekmektedir. İşitme testleri ihmal edilmemelidir.

İŞİTME TESTİ NE KADAR SÜREDE YAPILMALI?

Yenidoğan bebeklere 48 saatini doldurduktan sonra işitme testi yapılabilir. Eğer test negatif çıkarsa 2-3 hafta sonra işitme testini tekrar etmesi gerekir. İşitme kaybı tespit edilirse, işitme uzmanınıza danışarak bebeğinizi cihazlandırmanız gerekebilir. Eğer bebeğiniz için işitme cihazı kullanmaya başladıysanız 3 ayda bir işitme merkezine giderek gerekli kontrolleri yaptırmanız gerekir. Yetişkinlerde ise 50 yaşına gelene kadar 10 yılda bir işitme testi yapılması gerekir. 50 yaşından sonra ise 3 yılda bir işitme testi yaptırmanız gerekir. Aynı şekilde yetişkinlerde de cihazlandırma yapılırken 3 ayda bir,hem cihaz bakımı hem de cihaz ayarları için kontrole gidilmesi gerekmektedir. İşitme kaybı artışı gözlemlenirse güncel odyogram testine göre cihaza yeni ayar yapılmalıdır.